Situatie met pensioen uit andere landen
Aan de invulling hiervan wordt gewerkt. Op dit moment ontbreekt de expertise
2023 Vernieuwd belastingverdrag met België getekend
De hoge grens van €25.000 voor pensioenen blijft gehandhaafd en bepaald dat het woonland heffingsbevoegd is. Eigenlijk een hele slechte afspraak.
Belastingverdragen
In alle gevallen waarin een belastingverdrag 'afgesloten of vernieuwd' wordt zal er een artikel over pensioenen aan toegevoegd worden. Dit lukt alleen als de verdragspartner er aan meewerkt. Sommige landen doen er niet aan mee en handhaven de bronland belasting. Daardoor moet de Nederlandse fiscus dus compensatie geven wegens dubbel belasten.
Hieronder staan enkele (vereenvoudigde) landen en het soort condities in het verdrag over pensioenen.

De wereld kent 196 officiële landen. De Actiegroep denkt dat de sectie buitenland van het Ministerie van Financiën wel erg druk zal zijn om die allemaal van een belastingverdrag te voorzien. Maar let goed op: Kwantiteit gaat altijd ten koste van Kwaliteit
Malta:
vernieuwd bi-lateraal belastingverdrag. Het voorstel Goedkeuringswet ligt in de Tweede Kamer
Deze discussie loopt nog. Voor wat betreft pensioenen krijgt het bronland ook het heffingsrecht. Wordt vervolgd. Men moet zich wel afvragen hoeveel personen dit betreft. In ieder geval veel minder dan de ca. 60.000 gedupeerden met een Duits pensioen in Nederland.
Suriname:
Compensatie wegens een AOW-gat van voor de onafhankelijkheid
België
Uitspraak over de aftrek van hypotheekrente indien men in België woont maar in Nederland werkt en dus in Nederland belasting betaald- Omdat het hele fiscale gebeuren zich afspeelt in Nederland mag dus ook hypotheekrente worden afgetrokken. Of de Inspecteur in hoger beroep gaat is nog niet bekend